zelfvertrouwen en stress

Als je niet in harmonie bent door stress, zal dit afbreuk doen aan je zelfvertrouwen. Sommige stress kan gezond zijn, maar hier wil ik voorbeelden van stress bespreken die een negatieve invloed op het leven kunnen hebben:

  • Stress omdat je meer werkt dan goed voor je is.
  • Stress omdat je je eigen noden en wensen negeert omdat je al je tijd steekt in anderen.
  • Stress omdat je situaties tolereert die jou kwetsen of pijn doen en waar je geen acties onderneemt om die situaties te verbeteren.

Zie je hoe bovenstaande voorbeelden je zelfvertrouwen kunnen beïnvloeden?

Tegenwoordig neemt werk de bovenhand en is het moeilijker om het werk los te koppelen je privé leven. Door de huidige technologie zijn we altijd bereikbaar en is het moeilijker om te ontsnappen. Het is zo belangrijk om een balans te vinden tussen werk en privé. Ook is het belangrijk dat je een burn-out vermijdt. Een burn-out gebeurt wanneer je te hard en te lang werkt ongeacht de signalen die je lichaam je geeft. Soms kan je een pauze nodig hebben van je werk. Dit betekent dat je even weg moet en je moet focussen op belangrijke dingen. Als je je werk niet kan loslaten, ga je je job boven je persoonlijke en fysieke noden zetten, wat onvermijdelijk zal leiden tot een burn-out.

Je moet leren jezelf te respecteren en je eigen goals en noden op de eerste plaats te zetten. Op die manier kan je werk en privé op een gezonde balans plaatsen. Dit zal op alle gebieden in je leven voordelen bieden en je zal je gezonder en gelukkiger voelen.

Vele mensen trappen in de val door hun eigen noden en wensen te negeren terwijl ze hun tijd besteden aan activiteiten die ze eigenlijk liever niet zouden doen. Soms komt dit door verantwoordelijkheden waar we niet onderuit kunnen maar vaak gaat het over keuzes waar we simpelweg geen nee hebben durven zeggen. Je hebt het recht om te doen wat je wilt met je leven. Je moet een limiet plaatsen op de tijd die je besteedt aan werk gerelateerde of andere activiteiten die je geacht wordt te doen. Als je dat niet doet, zal dat betekenen dat je boos wordt omdat je niet genoeg tijd hebt voor jezelf. Hierdoor zal je zelfvertrouwen zakken omdat je je eigen behoeften negeert.

Als er een situatie is die ervoor zorgt dat je je niet goed voelt over jezelf, dan ben je verplicht aan jezelf om actie te ondernemen en deze situatie te verwijderen uit je leven. Nooit mag je een situatie aanvaarden die een negatief effect heeft op je zelfvertrouwen. Durf nee zeggen en verbeter de situatie. Als verbeteren niet kan, vermijdt de situatie dan volledig. Zelfvertrouwen is een eerste stap op dit pad. Als je weet wat je wilt, kan je prioriteiten beginnen stellen in het leven.

Plaats een reactie