Weinig zelfvertrouwen

6 signalen van weinig zelfvertrouwen

weinig zelfvertrouwen

Weinig zelfvertrouwen: we hebben er allemaal weleens last van. Er is veel druk om perfect te zijn, onder meer door sociale media als facebook, waarop iedereen een perfect leven lijkt te hebben. Het goede nieuws is dat iedereen wel aan meer zelfvertrouwen kan werken.

Vermoed je dat je wel een boost in je zelfvertrouwen kan gebruiken? De eerste stap is om je gebrek aan zelfvertrouwen te erkennen. Hieronder lijsten we enkele kenmerken op.

1. Je kan moeilijk complimenten aanvaarden

Wie weinig zelfvertrouwen heeft zal snel complimentjes wegwuiven. Je antwoordt dan iets in de trant van “Ach, dat bloesje heeft toch niet zoveel gekost” of “Goh, ik vind dat nieuwe kapsel toch niet zo geslaagd hoor”. Veel beter is om heel eenvoudig “Dankjewel, jij ziet er ook goed uit!” te antwoorden, maar velen hebben het hier moeilijk mee.

2. Je valt vaak stil in groep

Iedereen is druk aan het babbelen tijdens een vergadering. Jij wil eigenlijk ook wel je mening zeggen, maar vreest dat je idee helemaal naast de kwestie is en je uit de toon zal vallen, dus val je maar stil. Herkenbaar? Heeft te maken met weinig zelfvertrouwen!

3. Je neemt alles persoonlijk op

Heb je negatieve feedback gekregen over je werk? Meteen denk je dan “Ach, ik deug toch niet” of “Zie je wel dat ik er niets van bak”. Deze reactie duidt op weinig zelfvertrouwen. Een beter idee is om van de feedback te leren en de volgende keer een andere aanpak te hanteren.

4. Je wil alles perfect doen

Een carrière, een huishouden dat tot in de puntjes in orde is, een hobby waarin je uitblinkt, drie keer per week gaan sporten en een keukenprinses? Iedereen op facebook lijkt dat klaar te spelen, dus kan jij toch niet achterophinken? Fout! We hebben allemaal sterktes en zwaktes, en je hebt nu eenmaal maar 24u per dag en 7 dagen in de week. Alles perfect onder controle willen hebben is onmogelijk en leidt heel snel tot weinig zelfvertrouwen, omdat je nu eenmaal niet overal tegelijk in kan slagen.

5. Je blijft binnen je comfortzone

Solliciteren voor die carrièreswitch waar je stiekem wel van droomt of de jongen aanspreken die al zo vaak naar je glimlachte? Denk je keer op keer: toch maar even mee wachten, en neem je liefst weinig risico’s, dan heb je te weinig zelfvertrouwen.

6. Je zegt al te vaak ja

Zeg je vaak tot je eigen spijt “ja” op vragen van vrienden of collega’s, terwijl je eigenlijk geen tijd of zin hebt, dan wijst dat erop dat je mensen een plezier wil doen ten koste van jezelf, en dus dat je onvoldoende zelfvertrouwen hebt om voor je eigen belangen op te komen.

Herken je een of meerdere van bovenstaande punten, of zelfs allemaal, dan heb je beslist te weinig zelfvertrouwen. Gelukkig is het nooit te laat om eraan te werken! Om meer inzicht te krijgen in de mechanismen en mogelijke oorzaken van weinig zelfvertrouwen, en er vervolgens komaf mee te maken, kan je voor slechts 49 euro de onlinecursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen. Al snel zal je voelen dat zelfvertrouwen een werkwoord is en dat je mits een kleine inspanning wel gelukkig kan worden. Probeer het en geniet binnenkort net als meer dan 10.000 mensen van een blijvend resultaat!

 

Plaats een reactie