Onzekerheid binnen je relatie

onzekerheid binnen je relatie

Onzekerheid binnen je relatie, hoe pak jij dat aan? Zoek je altijd naar de goedkeuring van jouw partner en heb jij elke keer opnieuw bevestiging nodig? Zeur je vaak en ben je heel jaloers? Heb je het moeilijk om jouw gevoelens te tonen binnen een relatie? Waarom ben je zo onzeker binnen jouw relatie en kan je er mee omgaan?

Je bent zeker niet de enige die zich onzeker voelt in een relatie, alleen heeft iedereen een andere manier om hier mee om te gaan, de ene zal eerder glimlachen en de andere compenseren door arrogant gedrag.  Onzekerheid mag echter nooit gaan overheersen binnen een relatie. Zorg voor duidelijkheid, dat gaat al heel wat oplossen!

Angst

Heb je schrik om jouw partner kwijt te raken? Deze angst komt meestal door een laag zelfbeeld en door gevoelens van onzekerheid, je voelt je eigenlijk ook ondergeschikt aan jouw partner. De vraag is dan natuurlijk waarom jij je minderwaardig voelt, en ook wat de reden is waarom jouw vaste partner jou zou verlaten, en of jouw angst hieromtrent gegrond is.

Bevestiging

Bevestiging binnen een vaste relatie is zeker nodig, we hebben hier allemaal behoefte aan. Er stelt zich pas een probleem als je ontzettend vaak bevestiging nodig hebt, want dan duidt dat toch op een ander, onderliggend probleem, namelijk onzekerheid. Het is dan belangrijk om na te gaan waarom de goedkeuring van jouw partner zo ontzettend belangrijk is voor jou.
Jaloezie

Het is heel belangrijk om te beseffen dat jaloezie geen teken van liefde is in een relatie, de oorzaak moet gezocht worden bij onzekerheid. Wanneer je je onzeker voelt binnen een relatie dan kan dat zich uiten in verlatingsangst, angst om bedrogen te worden, jaloers zijn op een of meerdere ex-partners of op gewone vrienden of vriendinnen en de constante vraag naar bevestiging (wat heel lastig kan zijn voor jouw partner).
Een vrouwenzaak?

Onzekerheid binnen een relatie lijkt vaak typisch vrouwelijk te zijn, en op zich klopt het wel dat vooral vrouwen zich enorm onzeker kunnen voelen in een relatie.Vergeet echter niet dat ook mannen heel onzekere gevoelens kunnen hebben, maar zij kunnen meestal minder vlot over hun gevoelens praten, laat staan ze tonen. Vergeet nooit dat gevoelens gewoon heel menselijk zijn, en dat geen gevoelens tonen binnen een relatie deze niet ten goede komt en zeker geen manier is om jouw liefde te tonen.

Onzekerheid binnen je relatie, hoe ermee omgaan?

zelfvertrouwen opkrikken

Hoe ga je nu het beste om met dit gevoel van onzekerheid? Als jij de onzekere partner bent dan is het belangrijk om te beseffen dat door steeds beslag te leggen op jouw partner je hem/haar enorm berooft van zijn/haar vrijheid. Dat werkt enorm verstikkend en kan op termijn leiden tot een breuk. Probeer daarom om zelf ook dingen te ondernemen: zoek een hobby, ga uit eten met vrienden, schrijf je in bij een sportclub.  Zo heb je elkaar steeds wat te vertellen als je elkaar ziet en je geeft elkaar wat vrijheid.

Verder is het ontzettend belangrijk om met elkaar te praten. Laat weten dat je je onzeker voelt en waar jouw vreemde gedrag vandaan komt.

Is jouw partner degene die onzeker is, dan is het best mogelijk dat jij af en toe jouw geduld verliest omdat je constant bevestiging moet geven, en dat is gewoon enorm vermoeiend.  Ook hier is praten de boodschap, en stimuleer jouw partner om om te gaan met zijn/haar onzekere gevoelens. Zoek eventueel hulp van een buitenstaander, of volg een onlinecursus.  Dit is uiteraard een werk van lange adem, zoiets is niet onmiddellijk opgelost.  Besef dat ook en blijf erover praten!

Enkele belangrijke stappen:

  1. Probeer om de oorsprong van de onzekerheid te achterhalen. Gebeurde er in het verleden iets dat dit in de hand heeft gewerkt? Vertel elkaar hierover.
  2. Bespreek de verwachtingen die jullie hebben binnen de relatie. Dat zal voor heel wat duidelijkheid zorgen.
  3. Zoals al eerder gezegd, neem je eigen leven in handen en onderneem iets. Ga naar buiten en leef!

Plaats een reactie