Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen doe je zo

meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen? Zou je graag meer ontspannen en zelfzeker door het leven gaan, maar wordt je dagelijks geconfronteerd met je lage zelfbeeld en zit je niet goed in je vel? Dan heb ik goed nieuws: je kan namelijk door kennis, inzichten en oefeningen meer zelfvertrouwen krijgen. De enige voorwaarde is dat je écht bereid bent om ervoor te werken.

Meer zelfvertrouwen krijgen vs. arrogant worden

Met ‘meer zelfvertrouwen krijgen’ bedoelen we niet dat je plots heel zelfvoldaan en arrogant door het leven moet stappen. Meer zelfvertrouwen krijgen betekent meer durven afgaan op je eigen intuïtie, zonder angst voor het oordeel van de ander. Het betekent stappen in je leven durven zetten of beslissingen nemen om je situatie te verbeteren. Het betekent waar nodig confrontaties aangaan en risico’s nemen. Het betekent afstand nemen van het perfectionisme en ermee leren leven dat je niet foutloos bent – automatisch ga je minder hard worden voor jezelf.

Meer zelfvertrouwen krijgen: waar beginnen?

Je hebt wellicht al eens de zoektermen ‘onzeker’, ‘zelfvertrouwen’, ‘laag zelfbeeld’ enz. gegoogeld. Je vindt dan honderden websites met zogenaamde tips voor meer zelfvertrouwen krijgen. De ene website zal je aanraden om meer te gaan sporten, de andere om een vreemde persoon aan te spreken en een derde om vaker te lachen. Ik beweer niet dat geen enkele van deze tips zal helpen, maar om diepgewortelde negatieve gevoelens over jezelf te tackelen is toch net iets meer nodig.

Het begint allemaal bij de juiste inzichten. Misschien is dit herkenbaar: af en toe een complimentje kunnen je helpen om je beter in je vel te voelen, maar één kritische opmerking of onvriendelijke ontmoeting kunnen die vooruitgang weer helemaal tenietdoen. Hoe komt dat? Wellicht hecht je te veel belang aan wat anderen denken. Een belangrijk inzicht dat je nodig hebt om meer zelfvertrouwen krijgen is dus dat jij uniek bent, en alleen jij kan oordelen over jezelf. Dat is zo omdat de ander nu eenmaal anders denkt dan jij. Dat betekent uiteraard niet dat je goedbedoeld advies of opbouwende feedback zomaar naast je neer moet leggen.

Een ander belangrijk inzicht is dat iedereen goede en slechte kanten heeft: ook jij. Je goede kanten moet je ontwikkelen en aan je negatieve kanten moet je sleutelen. Het besef dat je niet perfect bent (dat is trouwens niemand) leert je om vriendelijker voor jezelf te worden. Je aanvaardt jezelf zoals je bent en straft jezelf niet af bij de minste tegenslag.

Inzichten als deze helpen je je lage zelfbeeld te plaatsen. Maar om echt een ommekeer in je denkwijze te bewerkstelligen, moet je ook beseffen dat je de touwtjes van je eigen leven in eigen handen hebt en actie zult moeten ondernemen.

Meer inzichten over zelfvertrouwen?

Met de online cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ bouw je je zelfvertrouwen in een aantal weken weer op met behulp van kennis, inzichten en concrete toepassingen. Deze cursus is veel goedkoper (nu slechts 49 euro) dan dure coaching of sessies bij de psycholoog, maar zeer effectief. Lees er maar even de positieve reacties op na van de vele duizenden cursisten die je voorgingen.

Begin vandaag met de rest van je leven en schrijf je in!

 

Plaats een reactie