Meer zelfvertrouwen krijgen

Zelfvertrouwen kan je leren

meer zelfvertrouwen krijgen

Op de vraag: “wil je graag meer zelfvertrouwen krijgen?” zullen heel veel mensen “ja” antwoorden. Het is algemeen bekend dat we dagelijks vaker negatieve gedachten over onszelf hebben dan positieve. Hoe dat komt? In de prehistorie moesten mensen wel teruggetrokken en voorzichtig leven om hun kansen op overleven te vergroten. Vandaag zit de wereld helemaal anders in elkaar en kan meer zelfvertrouwen krijgen je juist vooruithelpen in het leven.

Oorzaken van weinig zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is geen vast gegeven: door gebeurtenissen in het leven kan je afwisselend minder of meer zelfvertrouwen krijgen. Je zelfvertrouwen kan een deuk krijgen als je:

 • Niet tevreden bent hoe je eruitziet
 • Mislukkingen meegemaakt hebt
 • Angst hebt voor het onbekende
 • Kritiek van anderen hebt gekregen
 • Onvoorbereid bent
 • Je tijd niet goed onderverdeelt

Meer zelfvertrouwen krijgen

Je kan aan jezelf zelfvertrouwen aanleren. Door op zoek te gaan naar de oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen en vervolgens te werken aan een betere levenshouding, kan je na verloop van tijd significant meer zelfvertrouwen krijgen.

Afhankelijk van de situatie kan je de volgende zaken proberen om meer zelfvertrouwen te krijgen:

 • Bereid je voor bij onbekende situaties. Sollicitatie? Ga naar de kapper, zoek een goede outfit, probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de onderneming, denk na over mogelijke vragen en antwoorden, oefen met anderen. Probeer met andere woorden zoveel mogelijk controle te winnen in situaties waar je die schijnbaar niet hebt.
 • Denk positief. Weet wat je sterktes en zwaktes zijn, buit je sterktes uit en ga beter met je zwaktes om. Weet dat iedereen fouten maakt en zie fouten of kritiek niet als iets negatiefs maar als iets om uit te leren. Leer een compliment te aanvaarden zonder het te minimaliseren.
 • Zelfvertrouwen is besmettelijk. Ga meer om met mensen die blaken van het zelfvertrouwen, en de kans is heel groot dat hun zelfvertrouwen op jou overslaat.
 • Stel jezelf doelen. Verdeel schijnbaar onmogelijke taken in kleinere, haalbare stukken en werk ze een voor een af.
 • Neem een assertieve houding aan, zonder daarbij arrogant te worden. Assertiviteit komt meestal vanzelf bij mensen die meer zelfvertrouwen krijgen. Ze blijven bij hun principes en komen op voor waar ze in geloven. Arrogante mensen kijken neer op anderen en voelen zich beter.
 • Volg een cursus. Blijvend meer zelfvertrouwen krijgen gebeurt niet op enkele dagen of weken, maar is een werk van lange adem. Door bijvoorbeeld wekelijks een uur met zelfvertrouwen bezig te zijn ga je op een duurzame manier je zelfvertrouwen meer opbouwen.

De e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ is een voorbeeld van zo’n cursus. Voor slechts 49 euro krijg je wekelijks een email met theorie en oefeningen over zelfvertrouwen. In drie uitgebreide hoofdstukken ga je dieper in om de oorzaken en gevolgen van weinig zelfvertrouwen en werk je geleidelijk aan meer zelfvertrouwen met concrete tips en oefeningen. Daarnaast krijg je er maar liefst drie gratis e-boeken bij met nog meer tips en inzichten.

Lees de reacties van de meer dan 10.000 mensen die je voorgingen of schrijf je meteen in!

 

Plaats een reactie