Ik heb geen zelfvertrouwen …

Geen zelfvertrouwen? Dan moet je dit zeker lezen!

ik heb geen zelfvertrouwen

“Ik heb geen zelfvertrouwen” – heb je deze gedachte de laatste tijd enkele keren gehad? Of hebben je vrienden en familie je al over je gebrek aan zelfvertrouwen aangesproken?

Je bent zeker niet alleen. De schijnbare druk in onze maatschappij om op alle mogelijke vlakken succesvol te zijn weegt op iedereen. Het lijkt erop dat iedereen in je omgeving meer talent heeft, meer geld verdient, beter kan koken, een betere relatie heeft, meer vrienden heeft, enz. dan jijzelf. Vooral sociale media bijvoorbeeld houden mensen vaak de schone schijn op en lijkt het alsof iedereen rond jou een rimpelloos en gelukkig bestaan lijdt. Dat het bij jou niet allemaal op wolkjes loopt, begin je jezelf te verwijten. Je komt in een negatieve spiraal terecht.

De conclusie “ik heb geen zelfvertrouwen” komt is zeker niet abnormaal. Dat betekent echter niet dat je zomaar met die conclusie moet leren leven. Zelfvertrouwen is iets wat je kan terugwinnen!

Ik heb geen zelfvertrouwen: de symptomen

Wie zegt “ik heb geen zelfvertrouwen” heeft vaak last van één of meerdere van de volgende “symptomen”:

 • terughoudendheid
 • depressie
 • eetstoornissen
 • moeilijk complimenten kunnen aanvaarden
 • geen objectief zelfbeeld
 • andere mensen beter behandelen dan jezelf
 • bezorgdheid om wat anderen denken
 • geen zin om uitdagingen aan te gaan
 • focussen op het negatieve

Herken je een of meerdere van die zaken? Tijd om de knop om te draaien.

Ik heb geen zelfvertrouwen: de oorzaken

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan al ontstaan tijdens je kindertijd. Kinderen hebben graag de goedkeuring van hun ouders en hebben schrik om iets verkeerds te doen en gestraft te worden. Zo ontstaat bij velen de wens om andere mensen een plezier te doen, niet zichzelf. Ze willen niet nee zeggen om de ander niet te kwetsen en maken zich zorgen over wat anderen denken. Zo leren ze zichzelf algauw een slachtoffersmentaliteit aan: ze hebben zelfmedelijden en beginnen alles negatiever dan nodig te ervaren. Daardoor komen ze tot de verkeerde conclusies en nemen ze de verkeerde beslissingen, waardoor ze misschien nog meer falen. Een negatieve spiraal dus.

Ik heb geen zelfvertrouwen: de ommekeer

Wie zegt, “ik heb geen zelfvertrouwen” heeft baat bij de volgende tips:

 • Ken jezelf, je sterktes en zwaktes en je doelen. Weet wat je wil en maak daar een prioriteit van.
 • Leer meer belang te hechten aan goedkeuring vanuit jezelf van aan de goedkeuring van anderen. Dat betekent niet dat je je niets moet aantrekken van de wensen van anderen: zoek een balans.
 • Sluit vriendschap met jezelf en leer jezelf te accepteren zoals je bent. Niemand is perfect!
 • Baken grenzen af: wat is aanvaardbaar en wanneer zeg je nee? Voel je daar niet schuldig over: grenzen zijn nodig.

Je zelfvertrouwen terugwinnen is dus mogelijk, maar niet op één twee drie. Denk je bij de tips hierboven “Allemaal goed en wel, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan”? Dan is onze e-cursus ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ wellicht iets voor jou! Je krijgt er zonder dure coachingsessies en in snel tempo blijvend je zelfvertrouwen door terug. Daar hoort 100% garantie bij: niet tevreden, geld terug. Bovendien krijg je er als bonus drie e-boeken gratis bij.

KLIK HIERONDER om deze unieke e-cursus te volgen!

One Response

 1. Bart Hoessens 5 november 2016

Plaats een reactie