Hoe kan ik meer zelfvertrouwen uitstralen?

zelfvertrouwen uitstralen

Meer zelfvertrouwen uitstralen? Zelfvertrouwen en onzekerheid zijn tegengestelden, maar wat bedoelen we nu net met zelfvertrouwen? We weten allemaal wat het is en we herkennen personen die het hebben meteen. Niet iedereen heeft er evenveel van, en het wordt bepaald door karakter enerzijds en ervaringen anderzijds. Feit blijft dat het wel of niet uitstralen van zelfvertrouwen een belangrijke invloed kan hebben op jouw leven, zowel persoonlijk als professioneel.  Wie veel zelfvertrouwen heeft leidt vaak een boeiender en rijker leven dan iemand die heel onzeker is en moet leven met angst en onzekerheden. Met deze 11 tips kan jij aan de slag en proberen om zo meer zelfvertrouwen uit te stralen!

Houding

Iemand die zelfvertrouwen uitstraalt loopt met een rechte rug, het hoofd omhoog en de schouders naar achteren. Ook hoe je loopt is belangrijk, iemand met zelfvertrouwen loopt sneller zonder gehaast te zijn. De juiste snelheid toont aan dat je een belangrijk iemand bent die belangrijke zaken te doen heeft. Gewoon een stevige pas is voldoende en zet je voeten recht. Dit zijn zaken die je kan oefenen, maar je moet er wel dagelijks op letten in het begin.

Probeer verder ook niet te prullen met pennen, je kledij, of papieren en probeer steeds de buitenkant van je handen te tonen. De binnenkant straalt onzekerheid uit.

Oogcontact

Wees niet bang om oogcontact te maken, maar kijk iemand recht aan en kijk in de ogen.  Doe dat nu ook niet te lang, want dat kan dan weer intimiderend werken, maar kijk net lang genoeg totdat je weet welke kleur van ogen iemand heeft. Ook dit ga je moeten oefenen! Test jezelf door je na elke conversatie af te vragen welke oogkleur iemand heeft.

Spreken

Probeer om altijd rustig en gecontroleerd te ademen, daardoor zal je stem lager klinken en dat geeft blijk van zelfvertrouwen.  Snel praten geeft de indruk dat je zenuwachtig bent, en bovendien raak je ook sneller buiten adem en gaat je stem omhoog.

Probeer altijd iemands naam te onthouden en spreek mensen zonder te twijfelen aan bij hun naam. Zo geef je een zekere indruk en iemands naam gebruiken geeft een goed gevoel. Als je makkelijk namen vergeet, herhaal de naam dan en vraag eventueel hoe hij dient gespeld te worden.

Sporten

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Sporten zorgt ervoor dat je spiermassa en uithoudingsvermogen opbouwt, en zweten zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Gezond eten, vooral fruit en groenten, houdt je lichaam in vorm. Vaak sporten zal ervoor zorgen dat je je zekerder gaat voelen over je lichaam, dat je meer energie hebt en dat je jezelf aantrekkelijker zal gaan voelen.

Kledij

“De kleren maken de man (of de vrouw)”.

Goed gekleed door het leven gaan geeft je zelfvertrouwen.  Mensen gaan anders naar je kijken en zullen je dus ook op een andere manier benaderen. Als je vreest voor het kostenplaatje, bedenk dan dat je evengoed de helft minder kleren kan kopen, maar dan wel kwalitatieve kledij.

Plaats

Probeer om je niet te verstoppen als je in gezelschap bent. Ook als je naar een cursus, lezing of grote meeting gaat, zet je dan vooraan en niet helemaal achteraan. Wie vooraan zit geeft blijk van zelfvertrouwen, he lijkt alsof je iets te vertellen hebt. Ook wanneer je moet staan, op een receptie bijvoorbeeld, ga dan niet in een hoekje staan maar zoek de vrije ruimte op. Mensen gaan je daardoor eerder zien en zullen je dan ook sneller benaderen.

Kennis

geen zelfvertrouwen meer

Always be prepared! Zorg altijd voor een grondige voorbereiding. Als het onderwerp jou onbekend is, zoek dan informatie op, check via Google of Wikipedia of lees enkele boeken. Zo kan je laten zien dat je meer over het onderwerp afweet dan iemand anders zonder je arrogant op te stellen.

Positief

Als je glimlacht en stralende ogen hebt dan zullen mensen daar altijd positief op reageren. Geef complimentjes, positieve feedback en probeer daarbij iemands voornaam te gebruiken. Laat zien dat je niet negatief ingesteld bent en praat niet over mensen die niet aanwezig zijn. Stel de anderen vragen en praat niet teveel over jezelf, tenzij er naar gevraagd wordt natuurlijk!

Visualiseren

Bepaal jouw eigen succes voor je met iemand praat en visualiseer jouw succes, dat zorgt voor rust en zelfvertrouwen. Denk terug aan successen uit het verleden en aan het gevoel dat je toen kreeg en probeer ook dat weer te visualiseren.

Ademhaling

Neem altijd enkele seconden rust en adem diep in en uit voor je een belangrijke vergadering begint, of gewoon voor je iemand die je niet kent aanspreekt. Visualiseer daarbij weer eerdere successen en focus je op jouw houding.

Praten

Als je praat, zeg niet te veel maar zeg dingen die er echt toe doen. Wacht altijd even vooraleer je antwoordt, vaak zal de vraagsteller de vraag nog wat toelichten of verduidelijken. Als je niet onmiddellijk antwoordt dan laat je zien dat je over het antwoord nadenkt en dat je de vraag serieus neemt.

Zelfvertrouwen opbouwen en uitstralen leer je niet van vandaag op morgen, dat kost tijd.  De tips hierboven kunnen zeker van pas komen, maar je moet ze wel echt actief toepassen. Ben je niet helemaal overtuigd, volg dan een cursus waarin je voldoende begeleiding en feedback krijgt.

Plaats een reactie