Zelfvertrouwen opbouwen

5 feiten die je moet weten over zelfvertrouwen

zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen? Kan je moeilijk nee zeggen en doe je daardoor veel tegen je zin? Heb je een laag zelfbeeld en neem je daardoor weinig deel aan sociale activiteiten? Val je dikwijls stil in groep? Word je nerveus als je een presentatie moet geven? Voel je je niet goed in je relatie? Dan heb je wellicht een gebrek aan zelfvertrouwen. Wil je ervan af? Deze 5 feiten over zelfvertrouwen helpen je alvast op weg.

Feit #1: onzekerheid belemmert je geluk

Als je voortdurend aan jezelf twijfelt en in vraag stelt of je goed bezig bent ga je geleidelijk aan minder ondernemen en verval je in een patroon van negativisme en depressieve gevoelens. Je hult je geleidelijk aan onterecht in een slachtofferrol, zonder dat je er zelf erg in hebt. Dat zorgt er dan weer voor dat je niet geneigd bent om er iets aan te doen.

Feit #2: onzekerheid heeft veel mogelijke oorzaken

Het klinkt als een cliché, maar veel onzekerheid vindt zijn oorsprong in de opvoeding. Als je vaak gestraft werd leerde je als kind eigenlijk om te doen wat je ouders willen om negatieve gevolgen te vermijden. Je leert dus anderen te plezieren en niet jezelf. Door jezelf op die manier weg te cijferen krijg je algauw het idee dat je de moeite niet waard bent… met de hele negatieve spiraal van een laag zelfbeeld tot gevolg.

Maar onzekerheid kan ook ontstaan door reële problemen: ontslag op het werk, een slechte relatie… Wil je het verloren zelfvertrouwen opbouwen, dan is het belangrijk om te weten wat er aan de oorzaak ligt van je onzekerheid.

Feit #3: je kan zelfvertrouwen opbouwen

Dacht je dat je gebrek aan zelfvertrouwen in je genen zit en je er gewoon maar mee moet leren leven? Fout! Je kan wel degelijk aan je zelfvertrouwen werken. De kunst is om de negatieve spiraal om te keren. Door tot enkele inzichten te komen over waarom je zo onzeker bent en blijft, kan je ook begrijpen hoe je je leven weer in eigen handen kan nemen.

Feit #4: zelfvertrouwen opbouwen is een werk van lange adem

Je kan je zelfvertrouwen niet terugwinnen door het woord even te Googelen en enkele tips te lezen in de trant van: verander je kledij, ga sporten en lach vaker. Om blijvend meer zelfvertrouwen opbouwen moet je dieper graven naar de oorzaken en psychologische mechanismen achter je lage zelfbeeld en er gedurende langere tijd mee bezig zijn.

Feit #5: zelfvertrouwen opbouwen hoeft niet veel te kosten

Voor slechts 49 euro kan je immers de bijzonder effectieve online cursus “Blijvend Zelfvertrouwen” volgen. Met behulp van een reeks e-mails ga je stap voor stap op zoek naar wat er achter je lage zelfbeeld zit en hoe je dat kan verhelpen. Meer dan 10.000 mensen gingen je voor en de reacties zijn lovend. Begin vandaag nog een nieuw hoofdstuk in je leven en bestel de cursus!

Plaats een reactie